Pages

16 Şubat 2012 Perşembe

Arzî ve Semavî Musibetlere Karşı


Paylaşınca çoğalıyor insan. Paylaştığında bildiklerini, onları yük edinmekten kurtuluyor. Bakıyorum da 62 kişi olmuş merak edip blogumu takibe alan... Öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak da bir nevi boynumun borcu diye düşünüyorum.

Az evvel okuduğum bir duayı paylaşmak istiyorum sizlerle bugün. Evimin kapısının en yakınında bir yere yapıştırıp her sabah-akşam görebileyim diye hemen küçücük bir bloknota yazdım. Hatta olur da evden çıkmadan okumayı unutursam işe gelip bilgisayarımı açtığımda masaüstümde bana hatırlatması için Vista'nın sunduğu güzellik "yapışkan notlar"ıma da iliştirdim duamı.


Duayı ve anlamını paylaştığımda anlayacaksınız neden bu kadar önemsediğimi...

Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde  Kim her gün sabah ve akşam şu duayı üç defa okursa artık ona hiçbir şey zarar vermez." dediği duayı... Peki hangi dua bu dua. İşte Efendimizin bizlere sunduğu arzî ve semavî musibetlerden korunma şifresi:

 بِسْمِ اللهِ الَّذي لاَ يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ فِي اْلأَرْضِ وَلاَ فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّميعُ الْعَليمُ

Okunuşu ise şöyle:

Bismillahillezi lâ yedurru measmihî şeyun fil ardi ve lâ fissemâi vehüvessemîul alîm.
Peki nedir bu duanın anlamı, Rabbimize nasıl bir duadır ki bu Efendimiz tarafından duayı okuyan kişinin musibetlerden korunmasına garanti verilmiştir?

İşte ayrıntılı olarak anlamı:

Bismillahillezi lâ yedurru measmihî şeyun fil ardi ve lâ fissemâi: Öncelikle "bismillahillezi" ile Allah'ın adını zikrederek başlanıyor duaya.Meal şu şekilde açıklanmakta:

 Allah'ın isminin anıldığı yerde ne arz ne de semadaki hiçbir şey insana zarar vermez.

vehüvessemîul alîm: Burada Allah'ın 2 ismi olan Sem'i (herşeyi işiten) ve Alim (her şeyi bilen) söylenmektedir. Bu isimlerin bu duanın sonunda anılmasının sebebi şu şekilde açıklanmış okuduğum kitapta: 

Cenâb-ı Hak, arzdan çıkacak ve semadan inecek her türlü tehlikeye karşı, halisane bir niyetle kendisine sığınan kulunun yakarış ve tazarruunu işiten ve muhit ilmiyle kulunun bu duasını en iyi bilendir.

***************************************

Rabbim sizi, bizi ve sevdiklerimizi aklımıza gelen,aklımızın almadığı, büyüğünden küçüğüne her türlü musibetten korusun inşallah...
 

12 yorum:

eda dedi ki...

ikinci isim "basri " deyil alîm allah dualarimizi kabul etsin

EflHatun dedi ki...

uyarı için teşekkürler.. hemen düzelttim.

Beyaz Bezelye - Bugy dedi ki...

Amin canım benim. Ben genelde mutfağa asarım. Gördükçe okur, tekrarlarım. Daha sonra da ezberlediğimi farkederim. Paylaştığın için teşekkürler:)

Unknown dedi ki...

Siteni çok beğendim ya çok cici tebrik ederim :) ayrıca dua için çok teşekkürler.
Sevgilerimle...

EflHatun dedi ki...

bugycim zaten insan okudukça ezberliyor, ezberlediğini görünce okuyası geliyor. mutfak da çok iyi fikir bence de. hep gözünün önünde. aslında her hafta bir dua ezberlenir mutfağa gire çıka :)

Edalı Mutfağım teşekkür ederim ben de sana,hoşgeldin :)

Çiğdem dedi ki...

Tesadüfen girdim sitenize. Duanın Arapçasını okuyabiliyor muyum diye kendimi sınıyordum ve bir şey farkettim, eflatun renkli post-it de dua eksik yazılmış, "lâ fissemâi" kısmını eklemeyi unutmuşssunuz... Sevgiler

EflHatun dedi ki...

evet Çiğdem öncelikle hoşgeldin!
ben de sonradan farkettim,düzelttim ekranımda. insan 2 günde ezberliyor zaten ;) maksat hatırlatsın :)
sevgiler...

Elifin Terazisi dedi ki...

Tesadüfen sitenize girdim, koyduğunuz resimle ilgili bir problem var:(

EflHatun dedi ki...

Elif'in Terazisi > sanırım pembe post-itten bahsediyorsun,ben de yanıltmamak adına düzelttim.
sevgiler

Elifin Terazisi dedi ki...

Post-itten bahsetmiyorum. Sizde gözükmüyor mu acaba, konu fotoğrafını aldığınız site "çalıntı içerik" koruması yapmış.Ben de resim gözükmüyor, direkt şu siteden çalınmıştır uyarısı var.

KelebekGibi dedi ki...

Evt cnm yazinin basindaki ilk resimde resim gözükmüyor onun yerine calinti icerik yaziyor ve hangi siteden alinmissa linki yaziyor bence o ilk resmi kaldir ;)

EflHatun dedi ki...

ben de başka bir resim ekledim bilgisayarımdan :) ayy ne ayıp çalıntı filan yazması çok kötü:)